Koristni nasveti

Za kakršen koli nasvet v zvezi z obnovo vašega doma, se lahko obrnete na nas.

Lahko nas pokličete, ali pa enostavno pošljete povpraševanje po mailu in

odgovorili vam bomo v 48-ih urah.

NAJPOGOSTEJŠI PROBLEMI NAŠIH STRANK

 1. Pričakujete otroka?

 Gotovo ste že izbrali pleničke, oblekice, posteljico,.... 

 Kaj pa barvo male sobice? 

 Image

Otroci že zelo kmalu po rojstvu ločijo med nekaterimi barvami, od 4 meseca dalje pa imajo svoje prilubjene barve, čeprav jih bodo večinoma znali poimenovati šele po dopolnjenem drugem letu.

Zagotovite vašim malčkom raznoliko in prijetno okolje, ki bo omogočalo razvijanje zaznavanja, čustev in mišljenja. V naši prodajalni so vam na voljo ekološko neopoečne in visoko kakovostne barve v posebej izbranih odtenihk za vašega novega družinskega člana. 

Kot eno izmed primernih rešitev za vašo otroško sobico vam predlagamo zdravju prijazne barve Jupol Junior, ki zo posebej namenjene prostorom za najmlajše

~ so odporne na mokro brisanje,

~ enostavne za nanašanje,

~ izjemno pokrivne (zadostuje enkraten nanos),

~ v izbranih pastelnih tonih,

~ v priročni embalaži.

 

Image 

 Če pa izbrani odtenki ne ustrezajo vašim željam, vam namešamo katerikoli odtenek, ki si ga zamislite za vašo otroško sobico, v poljubni količini in ugodni ceni! 

Image 

 

2. Se je na stenah in stropu v vašem stanovanju pojavila plesen?

Plesen je pogost problem na zidu, rada pa se razširi še na les in fuge med ploščicami, itd.Največkrat so vzrok plesni nepravilno izdelani gradbeni detajli, kjer na mestih s pomanjkljivo toplotno zaščito prihaja do kondenzacijske vlage, to pa ustvari idealne pogoje za razvoj zidnih alg in plesni.

Problem je najbolje reševati z odpravo vzroka. Z boljšo toplotno izolacijo spornih delov objekta lahko zmanjšamo ali v celoti preprečimo kondezacijo. Če pa takšen poseg ni možen, za sanacijo plesnivih površin uporabite ustrezne barve, pri čemer okužene površine predhodno ustrezno dezinficirate.

 V naši prodajalni so vam stalno na voljo različna dezinfekacijska sredstva za uničevanje zidnih alg in plesni, kot so:

- Clox 0,5l

- Megabelo 0,5l

- Algicid 0,5l                                                                  

- Sanitol 0,5l in 1l (človeku neškodljiv)

- Borosol PK 0,5l.

Okuženih površin ne čistite mehansko (ščetkanje, struganje), ker so spore plesni še žive in bi tako okužili tudi zdrave površine. Površine, ki jih je napadla plesen, najprej s čopičem enkrat premažete s dezinfekcijskim sredstvom (lahko ga tudi nabirzgate s pomočjo brizgalke). S posušene površine nato mehansko odstranite plesen in delce, ki odpadajo. To lahko naredite s pomočjo lopatice, žične krtače ali ščetke. Če pa je okužba zelo močna, postopek ponovite. Pri delu z biocidnimi pripravki priporočamo uporabo zaščitnih rokavic in pri brizganju zaščito za dihala, da ne pride do draženja sluznice.

Tako očiščene in razkužene površine dobro presušimo in po potrebi inpregnirate, zgladite in prebarvate s specialno, proti plesni odporno notranjo zidno barvo Spektra zidno barvo za kuhinje in kopalnice ali pa z notranjo zidno barvo JUPOL CITRO. Če ste do sedaj imeli zidne površine prebarvane z apneno barvo je najbolje, da še naprej ostanete na apneni osnovi in stene prebarvate z BIOAPNENO NOTRANJO BARVO ali APNENIM BLEŽEM, saj apno samo brez kakršnihkoli dodatnih fungicidov nudi potrebno zaščito pred nastankom zidnih alg in plesni. Ko imate zidne površine enkrat prebarvane z disperzijo (Jupol) ni več smiselno barvati z apnenimi premazi.

 3. Štirje koraki za dobro zaščito lesa

 1. korak - PRIPRAVA LESA

Les najprej očistimo, odstranimo smole, voske, mastne madeže, alge in plesni,postarana lesna vlakna. Poškodovane in uničene lesene dele saniramo. Les površinsko obrusimo, tako da ostranimo morebitno sivino. Poskrbeti moramo tudi, da je les optimalno suh. Vlažnost lesa naj nebi bistveno presegala 20%. Sedaj je les pripravljen za nanašanje zaščite.  

 

Image  

 2. korak - NAJPOMEMBNEJŠI: OSNOVNA ZAŠČITA

Najpomembneje je les zaščititi z osnovnim premazom. Ta les zaščiti pred modrenjem, algami in škodljivci, hkrati pa deluje kot vezni sloj za nadaljne premaze. Zlasti pomembno je osnovno zaščito uporabiti na novem in mehkem lesu (npr. smreka, bor, jelka,..), uporaba pa se priporoča tudi pri obnavljanju starih premazov (vezni sloj). Z uporoabo osnovnega premaza bistveno podaljšamo trajnost končnih premazov. Za zaščito trdih lesov in Tika osnovni premaz ni nujno potreben.

3. korak - IZBIRA KONČENGA PREMAZA

Na vsak les vplivajo vremenski pogoji: dež povečuje vlažnost lesa, sonce pa pospešuje izhlapevanje vlage, kar na lesu povzroča razpoke, v katerih se lahko razmnožijo alge, plesni ali lesna goba. Tak les je tudi bistveno bolj izpostavljen lesnim škodljivcem. Tudi UV-žarki zelo negativo vplivajo na površino lesa. Povzročajo sivenje in pospešujejo razpadanje lesnih vlaken. Le s premišljeno izbiro premazov (npr. BONDEX, SIGMA, BELINKA, BIOTAN) bomo les zaščitili pred negativnimi vplivi okolja. Pomembno je, da končne premaze nanašamo s čopičem in jih vtiramo v smeri lesnih vlaken. Med izvajanjem posameznih slojev zaščite moramo obvzno upoštevati navodila proizvajalca.

4. korak - VZDRŽEVANJE

Po opravljeni zaščiti na lesenih površinah enkrat v letu ugotavljamo morebitne poškodbe ali deformacije. Ugotovljene napake odpravljamo sproti. Premaze obnovimo, ko površina lesa postane groba in prične pigment izrazito bledeti. Običajno premaze obnavljamo v obdobju 3-6 let odvisno  od izbire kvalitete premaza in izpostavljenosti lesa.

 Po nasvet pa se lahko obrnete tudi na spletne strani naših dobaviteljev:

~ http://www.jub.si/svetovalnica/

~ http://www.belmojster.net/

~ http://www.helios.si/colours/

~ http://www.kema.si/si/vsebina/kontakt_4


Pokličite ali obiščite nas in z veseljem vam bomo odgovorili na vprašanja!

 
 
     
 
MODRI VAL d.o.o.

Vešter 25
4220 Škofja Loka

tel.: 04 5 127 220
fax: 04 5 127 222

e-pošta: info@modrival.si
Matična št.: 5537223000      ID za DDV: SI75025736      TRR: 03128-1008586783 pri SKB Banki